Kobo Nia en Kobo Clara HD: wat zijn de verschillen?

Als het gaat om het kiezen van een e-reader, zijn er tegenwoordig talloze opties. Twee populaire modellen van Kobo zijn de Kobo Nia en de Kobo Clara HD. Op beide varianten kun je e-books lezen, maar hebben ze elk hun eigen unieke kenmerken. Hieronder zullen we de verschillen tussen de Kobo Nia en de Kobo Clara HD bespreken, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken bij het kopen van een e-reader.

Laatste update: april 2023

Verschil Kobo Nia vs. Kobo Clara HD

Scherm en schermverlichting

Het scherm is een belangrijk aspect van elke e-reader, en beide Kobo-modellen hebben verschillende specificaties op dit gebied. 

De Kobo Nia heeft een 6-inch E Ink Carta-scherm met een resolutie van 1024 x 758 pixels. Het scherm is verlicht. Aan de andere kant heeft de Kobo Clara HD een 6-inch HD E Ink-scherm met een resolutie van 1448 x 1072 pixels. Beide modellen bevatten touchscreen en hebben geen fysieke knoppen. 

Een belangrijk verschil tussen de Kobo Nia en de Kobo Clara HD is de verlichting. De Kobo Clara HD heeft een ingebouwd ComfortLight PRO-systeem dat zorgt voor een gelijkmatige en instelbare verlichting van het scherm. Dit maakt het gemakkelijk om ’s nachts te lezen zonder een externe lichtbron te gebruiken. De Kobo Nia heeft deze functie niet, dus je hebt een lamp of een andere lichtbron nodig als je in het donker wil lezen.

Opslagcapaciteit

Als het gaat om opslagruimte, hebben beide e-readers voldoende capaciteit om duizenden boeken op te slaan. De Kobo Nia en de Kobo Clara HD hebben beide een interne opslagcapaciteit van 8 GB. 

Snelheid

De Kobo Clara HD heeft krachtigere hardware, en zal in de praktijk daarom wat sneller reageren. Zo heeft deze een iets snellere CPU ofwel processor dan de Nia (1 GHz vs 900 MHz). Daarnaast heeft de Clara HD ook twee keer zoveel werkgeheugen als de Nia, namelijk 512 MB vs 256 MB.

De prijsverschillen

De Kobo Nia is goedkoper geprijsd dan de Kobo Clara HD. Dit komt vooral door het ComfortLight PRO-systeem dat de Kobo Clara HD heeft. Heb je een kleiner budget en ben je op zoek naar een instapmodel e-reader? Dan is de Kobo Nia iets voor jou. 

 

Welke e-reader kopen? Op Welkeereaderkopen.nl vind je alle informatie die je nodig hebt bij de aanschaf van een nieuwe e-reader. 

© 2023 Welke e-reader kopen